Mátrabérc

A Mátrabérc Teljesítménytúrát 1987 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. A rendezésben támogatja Szurdokpüspöki Község Önkormányzata, Gyöngyös Város Önkormányzata, Sirok Község Önkormányzata, a Cartographia Kft., a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. Útvonala a Mátra fő gerincén vezet, 99%-ban erdei utakon. Kelet-nyugati irányban végighalad az egész hegységen. A hosszú távot magyarországi viszonylatban nagy szintemelkedés nehezíti. 3/4-e gerincút, pompás kilátásokkal. 1991 óta a túra résztávjaként, a Kékes - Szurdokpüspöki szakaszon, a Mátrabérccel egy időben van a Hanák Kolos Teljesítménytúra, 2005 óta a Galyatető - Szurdokpüspöki szakaszon a Muzsla Teljesítménytúra, valamint 2017-től, Szurdokpüspöki rajt-céllal a Koncsúr Kör.

Adatok
Következő: 2020. április 11. (szombat)
Rajt: Sirok-Kőkútpuszta, Közösségi ház, 6:00 - 7:00
Cél: Szurdokpüspöki, Általános Iskola, 20:00-ig
Táv: 55,0 km
Szintemelkedés: 2734 m
Szintidő: 13:00
Nevezés: KIZÁRÓLAG ONLINE NEVEZÉS
2020. március 1-től 2020. március 29-ig: 2600 Ft
2020. március 30-tól 2020. április 5-ig: 3600 Ft, illetve az engedélyezett létszám beteltéig.

Általános tudnivalók

Mátrabérc

A Mátrabérc túrát csak hosszú távú teljesítménytúrákat már próbált, edzett felnőtteknek ajánljuk!

Az erőnléthez, a távhoz, a szintidőhöz, a terephez és az időjáráshoz igazodó távválasztás a teljesítménytúra fontos része, s ez a nevezők feladata ugyanúgy, mint a jelzett turistautakon való tájékozódás és a természeti viszonyokhoz való folyamatos alkalmazkodás!

Minden résztvevő saját felelősségére indul!

A honlap adatai és információi csak tájékoztató jellegűek.

Rajt: Sirok-Kőkútpuszta, Közösségi ház, 6.00-7.00-ig

Nevezés csak a rajtnál, 5.45-7.00-ig, de az előzetes, internetes regisztráció kötelező. A rajtidőn túl, 08.00-ig is lehet indulni, de a kékesi pont szigorúan 12:30-kor, a mátrakeresztesi pont szigorúan 16:30-kor zár.
Regisztrálni március 1-jétől, a hatóságok által, távonként megszabott létszám eléréséig, de legkésőbb a túrát megelőző este, 20:00 óráig lehet.

A nevezési díjért a rendezők térképes útvonalleírást, a táv közben többször, valamint a célban frissítőt és kalóriapótlást adnak. A szintidőn belül érkező turisták kitűzőt és oklevelet, a szintidőn túl célba érkezők emléklapot kapnak.

Ajánlott felszerelés: saját pohár (kulacs), túracipő, túraöltözet, zseblámpa.
Teát, frissítőt – a környezetterhelés csökkentése miatt – csak a magatokkal hozott pohárba, kulacsba tölthettek!

Figyelem! Kékesről 12:30 után, Mátrakeresztesről 16.30 után senkit nem engedünk tovább! Ennek biztonsági okai vannak. A söprés három szakaszban történik, s ekkor indulnak a következő szakaszra a biztonsági emberek. (Sok éves tapasztalat, hogy még a zárások előtt épp átérő túrázóknak is már alig van esélyük a szintidőn belüli teljesítésre a kimerültség, a sziklás terep és a sötétség miatt.)

A teljesítménytúrázókat autóbuszok is kísérik. A sérült, vagy erejüket vesztett sportolók ezekkel eljuthatnak a célba. Az egyik busz a kékesi buszparkolóból kb. 13.30-kor, a galyatetői ellenőrző állomásról kb. 15.00-kor, a mátraszentlászlói felső buszfordulótól kb. 15.45-kor indul és kb. 16.30-kor van a célban. A másik busz Mátrakeresztesről, az ellenőrző állomástól kb. 18.00-kor indul és kb. 18.45-kor érkezik a célba. A buszokkal kapcsolatos útbaigazítás az ellenőrző állomásokon kérhető.

A rajthelyről van csomagszállítás, de kizárólag csak a célba.

Aludj 2 éjszakát a Mátrában és teljesítménytúrázz ingyen! A Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület átvállalja a kijelölt szálláshelyeken megszálló teljesítménytúra indulóknak a nevezési díját. Részletek itt.

A siroki iskola a túrát megelőző este a sportcsarnokában, a szurdokpüspöki iskola pedig a túra estéjén a tornatermében ad olcsó (800 Ft/fő) szállást, szerény körülmények között. Hálózsákról és matracról egyénileg kell gondoskodni. A szállásra nem kell előre bejelentkezni.

A siroki sportcsarnok elől a túra reggelén 5.30-kor és 6.00-kor autóbuszok indulnak a rajthelyre.

Budapestről a sirok-kőkútpusztai rajthoz külön autóbuszok is indulnak. Az autóbuszokra jegyet venni a túra előtti két hétben kizárólag a Tengerszem Sportboltban (Bp. VII. Dohány u. 29.) lehet, hétfőtől péntekig 10.00-19.00, szombaton 10.00-14.00- ig, a szabad helyek erejéig. A különjáratú busszal a siroki út oda-vissza 4200 Ft-ba kerül. Egyirányú jegyeket is lehet váltani. A buszok Sirok-Kőkútpusztára a SYMA csarnok elől indulnak a túra reggelén, 4.45-kor. A menetidő kb. 105 perc. Az induló egyik busz megvárja az első metrót.

A sirok-kőkútpusztai rajthoz külön autóbuszok indulnak Gyöngyösről, a túra reggelén 6.00 órakor a gyöngyösi OBI áruház parkolójából. (900 Ft/fő). A menetidő 45 perc. Ezekre a buszokra a jegyet a helyszínen lehet megvenni, a szabad helyek elfoglalása a helyszínen, érkezési sorrendben történik. Praktikus megoldás reggel a gépkocsit Gyöngyösön hagyni, busszal utazni a rajtba, majd a túra végén Szurdokpüspökiből busszal visszamenni Gyöngyösre.

Szurdokpüspökiből Gyöngyösre (a buszmegállóhoz és az OBI parkolójához) 17.00 és 20.15 között indulnak buszok (600 Ft/fő), amint megtelnek (kb. 35-40 percenként). A menetidő 30 perc. Ezekre a buszokra a jegyet a helyszínen lehet megvenni, a szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig.

A Szurdokpüspökiből Budapestre (a BVSC uszodához és a SYMA csarnokhoz) 17.00 és 20.15 között indulnak a buszok, amint megtelnek (kb. 40-45 percenként). A menetidő 60 perc. Ezekre a buszokra a Tengerszem Sportbolton kívül a helyszínen is lehet jegyet venni, korlátozott számban. A helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig.

A túra estéjén (szombaton) 17.00 és 20.00 óra között külön buszok indulnak Szurdokpüspökiből vissza Sirokra Gyöngyösön át (1400 Ft/fő). A menetidő 65 perc. Ezekre a buszokra a jegyet a helyszínen lehet megvenni, a szabad helyek elfoglalása a helyszínen érkezési sorrendben történik, a buszok megteléséig.

Szurdokpüspökiből az autóbuszok, a célnak helyet adó iskolától 1 percre, a Szabadság út 60. számú ház előtti buszmegállóból indulnak.

Infó a különjárati buszokról:
  email: info@matraberc.hu
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818

Info a túráról:
  email: info@matraberc.hu
  Molnár Tamás, tel.: 30/244-1867
  Molnár Szilárd, tel.: 70/397-3818


Minden sporttársat szeretettel várnak a rendezők!


A Mátrabérc Teljesítménytúra része a
Mátra Teljesítménytúrázója mozgalomnak, melynek részletei a www.ttura.hu honlapon olvashatók.

www.ttura.hu
vissza a lap tetejére

Részletesen...

vissza a lap tetejére


Nyomtatás Mátrabérc

Útvonalleírás

A túra rajtja Sirok-Kőkútpuszta, közösségi ház (a templom mellett). A rajtból 1,5-km hosszan jelzésű turistaút vezet az Országos Kéktúra útvonaláig Itt balra, nyugatnak fordulva a jelzést követjük egészen Kékestetőig. Közben 10, 1 km-nél, a Domoszlói-kapuban frissítőpont van. Fölötte már ott emelkedik az Oroszlán-vár (10,5 km), az  első ellenőrző állomással.

Kékesen (19,2 km), a második ellenőrző állomáson tea is vár. Az állomástól nyugat felé, az étterem mögött, a jelzésen vezet le az út. Helyenként veszélyesen meredek! A második elágazónál, a Som-hegy-nyeregnél (21,2 km) tovább nyugat felé megyünk a jelzésen a hidasi erdészházig (22,4 km). Ott jobbra fordulva, az autóúttal párhuzamosan a jelzésű turistaúton (nem az országúton!) megyünk a Mátra-nyeregig (az országút parád-galyatetői elágazásáig) (23,0 km). A két autóút között északnyugati irányban a jelzés meredek ösvényen visz fel a Csór-hegyre (23,7 km). Itt van a harmadik ellenőrző állomás.

Tovább haladunk a jelzésű turistaúton (nem az országúton!), amíg a galyatetői közút Rudolf-tanyai elágazójához nem érünk (27,1 km). Itt frissítő állomás van. A továbbvisz, fel északnyugati, majd nyugati irányban a galyatetői parkolóig. A Galya Turistacentrum mellől észak felé induló lépcsőkön, a jelzésen érünk fel a kilátóhoz (29,1 km), ahol a negyedik ellenőrző állomás van.

Innen a jelzésen nyugat felé haladva a biatlonpályát mellőzzük el (30,3 km). Tovább menve a jelzésen, a piszkés-tetői csillagvizsgáló következik (31,5 km), majd Mátraszentlászlóra érve, a sífelvonó tövében, egy faházban teát kapunk. (32,8 km)

A háztól kelet felé indulunk el a jelzésen, 100 m után észak felé fordulunk, és a jelzés mentén leereszkedünk az erdészházhoz, majd felkapaszkodunk a Vörös-kői kilátóhoz (34,0 km). Itt van az ötödik ellenőrző állomás. A kilátó után még 1,5 km-t megyünk a jelzésen, majd a Kis-kő oldalában (35,5 km) a balról csatlakozó jelű úton megyünk tovább nyugat felé.

A dózerutak keresztezése után a jelzés mentén megyünk fel a gerincre, majd a Szamár-kőnél (37,7 km) jobbra felfelé térve a jelzés visz fel az Ágasvár csúcsára (38,5 km). Itt van a hatodik ellenőrző állomás.

A csúcsról a jelzés vezet le a turistaházhoz (39,1 km), ahonnan a jelzésen mehetünk le a Csörgő-patakhoz (40,0 km). Ott jobbra fordulva, a jelzés mentén, a patakot követve, majd rövid betonúton juthatunk le Mátrakeresztesre (41,9 km). A turistaút és az országút találkozásánál, az Óvár Étteremben van a hetedik ellenőrző állomás, ami egyben frissítő pont is.

A jelzésen tovább haladva hosszú kapaszkodó következik. Először az Erdész rétre (43,7 km), majd a Nyikom-nyeregbe jutunk (47,8 km). A nyeregből tovább a jelzésen délnek felfelé az Ólom-tetőre (46,5 km), majd néhány kisebb csúcson át a Muzslára érünk fel (47,8 km). A csúcs utáni nyeregben, az úgynevezett Muzsla-tisztáson (48,4 km) van az utolsó ellenőrző állomás.

A jelzést követve jutunk le a Nagy-Koncsúron (50,4 km ) és a Horka-tetőn át a célig. Az utóbbiról lefelé haladva már látszik Szurdokpüspöki, amikor a szekérútról balra letér a jelzés, s egy köves, kopár lejtőn levisz a Diós-patakhoz (53,0 km). A patakon átkelve jobbra kell fordulni, s kertek és présházak között érünk be a célba. (55,0 km)

 

Mátrabérc


vissza a lap tetejére

Nyomtatás

Mátrabérc

Ellenőrző állomások, turistajelzések, távolságadatok, ajánlott időbeosztás

a szintidő teljes kihasználásával

A: követendő turistajelzések
B: a szakasz végének tengerszint feletti magassága
C: a szakasz hossza
D: az addig megtett út hossza
E: a szakasz szintemelkedése
F: az addigi összes szintemelkedés
G: a szakaszra ajánlott idő
H: az addig megtett útra ajánlott idő

F - frissítő, EÁ - ellenőrző állomás

Mátrabérc55,0 km ABCDEFGH
jel m km km m m (ó:p) (ó:p)
Kőkútpuszta(158m) Aszó-hegy 301 1,45 1,45 152 152 0:29 0:29
Aszó-hegy Jóidő-nyak 555 5,47 6,92 329 481 1:05 1:34
Jóidő-nyak Domoszlói-kapu F 505 3,22 10,14 164 645 0:41 2:15
Domoszlói-kapu Oroszlán-vár 604 0,36 10,50 70 715 0:10 2:25
Oroszlán-vár Markazi-kapu 671 4,55 15,05 319 1034 1:01 3:26
Markazi-kapu Kékes F 1014 4,12 19,17 411 1445 1:10 4:36
Kékes Som-hegy-nyereg 725 2,03 21,20 3 1448 0:23 4:59
Som-hegy-nyereg Hidasi erdészház 640 1,17 22,37 9 1457 0:13 5:12
Hidasi erdészház Mátra-nyereg 620 0,62 22,99 0 1457 0:07 5:19
Mátra-nyereg Csór-hegy 730 0,67 23,66 110 1567 0:13 5:32
Csór-hegy Rudolf-tanyai elá. F 760 3,46 27,12 153 1720 0:46 6:18
Rudolf-tanyai elág. Galyatető 925 1,82 28,94 184 1904 0:30 6:48
Galyatető Csillagvizsgáló 924 2,60 31,54 78 1982 0:31 7:19
Csillagvizsgáló Mátraszentlászló F 806 1,26 32,80 0 1982 0:15 7:34
Mátraszentlászló Vörös-kő, kilátó 781 1,15 33,95 25 2007 0:13 7:47
Vörös-kő, kilátó Kis-kő-oldal 749 1,53 35,48 35 2042 0:20 8:07
Kis-kő-oldal Szamárkői elág. 690 2,19 37,67 32 2074 0:26 8:33
Szamárkői elág. Ágasvár (csúcs) 789 0,85 38,52 114 2188 0:16 8:49
Ágasvár (csúcs) Ágasvári th. F 640 0,57 39,09 0 2188 0:06 8:55
Ágasvári th. Csörgő-patak 465 0,86 39,95 0 2188 0:09 9:04
Csörgő-patak Mátrakeresztes F 392 1,99 41,94 16 2204 0:23 9:27
Mátrakeresztes Erdész-rét 602 1,77 43,71 218 2422 0:35 10:02
Erdész-rét Nyikom-nyereg 707 2,01 45,72 126 2548 0:32 10:34
Nyikom-nyereg Muzsla (csúcs) 805 2,10 47,82 156 2704 0:40 11:14
Muzsla (csúcs) Muzsla-tisztás 731 0,58 48,40 0 2704 0:07 11:21
Muzsla-tisztás Nagy-Koncsúr 620 1,95 50,35 19 2723 0:22 11:43
Nagy-Koncsúr Diós-patak 254 2,63 52,98 1 2724 0:41 12:24
Diós-patak Szurdokpüspöki F CÉL 143 2,06 55,04 10 2734 0:31 12:55

vissza a lap tetejére