Magunkról...

A gyöngyösi Hanák Kolos Turistaegyesület 1992-ben alakult. Tagjai a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium tanárai és volt diákjai.

Tevékenységi körünk:

  • gyalogos túrák
  • magashegyi túrák
  • barlangtúrák
  • vízitúrák
  • raftingtúrák
  • teljesítménytúrák
  • tanfolyamok szervezése

Címünk: 3200 Gyöngyös, Kossuth út 33.

Teljesítménytúrát megalakulásunk óta szervezünk. Az első években a Hatvan Városi Sportbizottság által meghirdetett Mátrabérc túra társrendezői voltunk. 1994-tól egyesületünk meghirdetésében a Téli Mátra teljesítménytúrát is szervezzük, és a Mátrabérc/Hanák túrák szervezője is az egyesületünk lett.

A Mátrabérc túra történetéhez az is hozzátartozik, hogy az első túrát 1986 februárjára hirdette meg a Hatvan Városi Sportbizottság. A túra hetében, azóta sem látott, 80 cm-es hó esett a Mátrában. Bár a túrát megelőző nap egy négyfős csapat utat tört a hóban Sirok és Kékes között, de így is annyira lelassította a túrázók haladását a combközépig érő hó, hogy végül a legjobb erőben lévők is csak Mátraszentlászlóig (34 km) jutottak estig. A körülményekre való tekintettel, s a meghirdetettel ellentétben itt ért véget a túra. Kb. 45 nevező jutott el Mátraszentlászlóig. A tapasztalatokból kiindulva a következő évtől már tavasszal kerül megrendezésre a túra. A (teljes) Mátrabérc teljesítőit is attól az évtől tartjuk nyilván.

Ma már nagy érték lenne az 1986-os, elő-mátrabérces teljesítőknek is a névsora, de sajnos nincs meg a teljes lista. Az utóbbi években gyűlnek az adatok az akkori teljesítőkről, de a névsor még messze nem teljes: Berényi Ferenc, Békefi Zsolt, Erdős Imre, Hegedűs Erika, Hoffman Ádám, Kocsi Imre, Kovács Zoltán, Kristó Katalin, Lábadi Zoltán, Less Nándor, Mező Hedvig, Nagy Ottó, Nagy Zoltán, Ráczkevi Eötvös Sándor, Samu Piroska, Sándorfi György, Sipos László, Szabó Csaba, Szabó Sándor, Szabó Tibor, Váradi László, Vigh Tarsonyi László

Kérünk minden sporttársat, hogy ha van biztos információja az 1986-os túrán célba (Mátraszentlászló) érő indulóról, akkor jelezze azt nekünk!