Magunkról...

Az egyesület neve:
Hanák Kolos Turistaegyesület
Rövidített neve:
HKTE
Nyilvántartásba vételt végző hivatalos szerv:
Egri Törvényszék
Országos nyilvántartási azonosító:
10-02-0000759
Adószám:
19137463-1-10
Székhelye, számlázási címe:
3200 Gyöngyös, Seregély utca 41.
Elnök:
Molnár Tamás
Telefon:
+36 30 244 18 67
Email:
info@matraberc.hu
telimtr@gmail.com
Honlap:
www.matraberc.hu
www.telimatra.hu

A gyöngyösi Hanák Kolos Turistaegyesület 1992-ben alakult. Tagjai a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium tanárai és volt diákjai.

Tevékenységi körünk:

  • gyalogos túrák
  • magashegyi túrák
  • barlangtúrák
  • vízitúrák
  • raftingtúrák
  • teljesítménytúrák
  • tanfolyamok szervezése

Teljesítménytúrát megalakulásunk óta szervezünk.

Az elsőnek szervezett teljesítménytúránk, a Mátrabérc volt. Az elsőket, 1986 és 1992 között a szervezők még a Hatvan Városi Sportbizottság támogatásával rendezték meg, hiszen akkor még nem voltak civil egyesületek. 1992-ben a túra szervezői alapítói lettek az akkor alakult Hanák Kolos Turistaegyesületnek. Ettől kezdve az egyesület szervezi ezt a túrát, melynek történetéhez az is hozzátartozik, hogy a legelsőt 1986 február végére hirdette meg a Sportbizottság.

A túra hetében, azóta sem látott, 80 cm-es hó esett a Mátrában. Bár a túrát megelőző nap egy négyfős csapat utat tört a hóban Sirok és Kékes között, de így is annyira lelassította a túrázók haladását a combközépig érő hó, hogy végül a legjobb erőben lévők is csak Mátraszentlászlóig (34 km) jutottak estig. A körülményekre való tekintettel, s a meghirdetettel ellentétben itt ért véget a túra. Kb. 45 nevező jutott el Mátraszentlászlóig. A tapasztalatokból kiindulva a következő évtől már tavasszal kerül megrendezésre a túra. A (teljes) Mátrabérc teljesítőit is attól az évtől tartjuk nyilván.

Ma már nagy érték lenne az 1986-os, elő-mátrabérces teljesítőknek is a névsora, de sajnos nincs meg a teljes lista. Az utóbbi években gyűlnek az adatok az akkori teljesítőkről, de a névsor még messze nem teljes: Berényi Ferenc, Békefi Zsolt, Erdős Imre, Hegedűs Erika, Hoffman Ádám, Kocsi Imre, Kovács Zoltán, Kristó Katalin, Lábadi Zoltán, Less Nándor, Mező Hedvig, Nagy Ottó, Nagy Zoltán, Ráczkevi Eötvös Sándor, Samu Piroska, Sándorfi György, Sipos László, Szabó Csaba, Szabó Sándor, Szabó Tibor, Váradi László, Vigh Tarsonyi László

Kérünk minden sporttársat, hogy ha van biztos információja az 1986-os túrán célba (Mátraszentlászló) érő indulóról, akkor jelezze azt nekünk!

1994-tól egyesületünk meghirdetésében a Téli Mátra teljesítménytúrát is szervezzük, és 2019-ben az Őszi Mátra teljesítménytúrát is elindítottuk.

A covid-zárások miatt a Téli Mátra 2020-ban és 21-ben is elmaradt. A Mátrabércet ezekben az években úgy sikerült megmenteni, hogy nyár végére és ősz elejére hirdettük meg. (Az Őszi Mátra idejére, így ebben a két évben az is elmaradt.)